Szkocki rząd wystosował do Białego Domu zaproszenie do negocjacji w sprawie odwołania 40-letniego zakazu eksportu do USA tradycyjnego szkockiego przysmaku - czyli HAGGIS.
Minister spraw zagranicznych, Richard Lochhead postanowił wystosować to zaproszenie parę dni po Nocy Burna – święcie na cześć szkockiego poety Roberta Burna, który był smakoszem haggis. Autor ten w 1787 roku napisał nawet wiersz na cześć haggisu - Addreshttp://www.blogger.com/img/blank.gifs to a Haggis.
Haggis – to specjał przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. (CZYLI TROCHĘ JAK NASZA POLSKA KASZANKA).
Import haggis do Stanów Zjednoczonych został zakazany właśnie ze względu na składniki z których je przyrządzano. W rozporządzeniu agencji standardów żywienia sprzed 21 lat wykluczono płuca owcze z produktów żywnościowych. Było to związane z kryzysem choroby "szalonych krów" (BSE) w latach 80-tych i 90-tych i obawami przed trzęsawką, tj. chorobą zbliżoną do BSE i występującą u owiec. Tymczasem Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt podkreśliła, że płuca owcy (składnik haggis, oprócz wątroby i serca) nie niosą ze sobą ryzyka trzęsawki.
Minister Lochhead ma nadzieję, że uda mu się wpłynąć na zmianę przepisów. Jego zdaniem Stany Zjednoczone to "potencjalnie intratny rynek", którego wartość dla producentów haggis można liczyć w "milionach". Delegacja amerykańska ma się przekonać o niezwykle wysokim standardzie i bezpieczeństwie produkcji.
Szczególną nadzieję widzi on w szkockiej diasporze, której członkowie z chęcią skorzystają z możliwości "oddania się autentycznemu smakowi szkockich haggis w towarzystwie neeps and tatties (czyli ziemniaków i rzepy) w czasie nocy Burna".
Miejmy nadzieję, że podobnych problemów nie będzie z polskimi smakołykami.
Na postawie:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-12259126
http://www.poland.us/wiadomosc,12,264232.html
Ania Klupa
Stosunki międzynarodowe II rok SUM
P.S.
Jeśli ktoś ma ochotę, to na tej stronie znajdziecie przepis na haggis:
http://kobieta.interia.pl/kuchnia/kuchnie-swiata/news/haggis-szkocki-przysmak,1348069,5218
SMACZNEGO !!!
wtorek, 25 stycznia 2011
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz